Mi az az IEEE 802.11ax szabvány és hogyan működik?

A Wi-Fi 6 vagy az IEEE 802.11ax előnyei és a Wi-Fi 6 támogatással rendelkező routerek, amelyeket megvásárolhat a gyors és hatékony hálózat érdekében

Eddig a kétsávos modemekhez és routerekhez voltunk hozzászokva, amelyek különböző protokollokat és különböző adatátviteli sebességeket képesek használni a Wi-Fi hálózatokon.

A következő néhány hónapban azonban egy új Wi-Fi protokoll tömeges bevezetése lesz, amely képes a vezeték nélküli átvitel sebességét új technológiai szintre emelni: a Wi-Fi 6, más néven IEEE 802.11ax (az egyszerűsítés előtt). vezeték nélküli technológiák rövidítései). Ha a 802.11n-ből Wi-Fi 4 lett, a 802.11ac-ből Wi-Fi 5, akkor a 802.11ax szabványt Wi-Fi 6-nak hívják.

Mi az a Wi-Fi 6

Mielőtt azonnal megnéznénk, mely router- és modemmodellek kompatibilisek, nézzük meg, mi az a Wi-Fi 6, és miért kényelmes rá összpontosítani.

A Le Wi-Fi 6 vagy IEEE 802.11ac a Wi-Fi 5 közvetlen továbbfejlesztése, amit a jelenlegi 5 GHz-es Wi-Fi modemeknek vagy IEEE 802.11ac -nek hívunk.

Az elkerülhetetlen sebességnövekedés mellett ( több mint 10 Gbit / maagasabb frekvenciákon, amelyek még homologizálás alatt állnak), ennek a hálózati technológiának az igazi újdonsága az adatátvitel, amely ma már nem készülékenként külön-külön, hanem több eszköz együttesen, igen fejlett algoritmusok és csomagolórendszerek segítségével valósul meg.

Ez jelentősen felére csökkenti az adatátviteli időt még a különböző eszközökről is, és megnöveli az adatátviteli sebességet, köszönhetően a korábban látottaknál sokkal szélesebb csatornáknak (160 MHz vs. 40/80 MHz Wi-Fi 5).

Ezek a fejlesztések lehetővé teszik, hogy az elektromágneses mezőt csak a szükséges helyre koncentrálják, elkerülve a meghatározatlan sugárzást és csökkentve a szomszédos hálózatokkal vagy a Wi-Fi 5 hálózatokkal való interferenciát. Az eredmény nem csak a hálózati teljesítmény javulását, hanem a nettó megtakarítást is eredményezi.

A fő hátrány ugyanaz, mint a Wi-Fi 5 esetében: a lefedettség arra a helyiségre korlátozódik, ahol a modem vagy a router található(az 5 gigahertzes frekvencia miatt), így hatótávolságnövelőket vagy WiFi Mesh modulokat kell használnunk, hogy az egész házat le tudjuk fedni ezzel a technológiával. A. A WiFi router 6 akkor hasznos, ha sok eszközt kell csatlakoztatnia egy szobában.

A Wifi 5 és a Wifi 6 közötti különbségek

A Wi-Fi 5 és Wi-Fi 6 (vagy a Wi-Fi 802.11ac és Wi-Fi 802.11ax közötti) műszaki és technológiai különbségek ebben a listában foglalhatók össze:

– Gyorsabb: A Wi-Fi 6 körülbelül 40%-kal gyorsabb, mint a korábbi Wi-Fi 5 szabvány, a csúcsok akár 2 gigabit/másodperc is lehet, ami másodpercenként 250 megabájtnak felel meg.

– Kevesebb interferencia a hálózatban még zsúfolt helyeken is, változatlan stabil teljesítményt biztosítva, és nem lassul, még akkor sem, ha egyszerre több eszközünk van csatlakoztatva.

Javított Wi-Fi hálózati adapterek PC-hez

Ha asztali számítógépekhez szeretnénk wi-fi 6 támogatást hozzáadni (ne feledjük, ha van wifi 6 routerünk, de nincs kompatibilis hálózati kártya a gépünkben, akkor hálózati kártya támogatással fog működni, így Wifi 4 vagy Wifi 5)

Ez a hálózati kártya PCI-E x1 foglalathoz csatlakozik, és támogatja a Wi-Fi 6-ot, kompatibilitást a korábbi Wi-Fi technológiákkal és a Bluetooth 5.0-val (ugyanaba az antennába integrálva).

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük