Megéri napelemes házban gondolkodni?

napelemes ház

Spóroljunk a villanyszámlán a napenergia kihasználásával, hiszen ez az energia egy folyamatosan megújuló forrás, mely állandóan a rendelkezésünkre áll. A házra szerelt napelemes panelek elnyelik a nap sugarait, majd azt árammá alakítják számunkra.

Azért jó az épület tetejére helyezni ezt a berendezést, mert ilyenkor egy holt teret hasznosítunk, mellyel amúgy sem tudnánk mit kezdeni. De sokan telepítik akár a kertjükbe is, vagy oszlopok tetejére, ha nincs más lehetőségük, mert hosszú távon mindenképp gazdaságos a használata. Egy napelemes ház olyan projekt, amellyel a beruházó, a kivitelező és a környezet is jól jár.

Előnyök

Bár az elején időben, anyagiakban befektetést jelent, de ez viszonylag rövid intervallum alatt nemcsak megtérül. A későbbiekben pedig ingyen lesz az elektromos áramunk.

A napenergia rendszer által termelt energiát közvetlenül felhasználhatjuk, de a felesleget az áramszolgáltatóval kötött megállapodás alapján vissza is táplálhatjuk a közmű hálózatba.

A nap energiájának felhasználásával nem keletkezik káros anyag, ezáltal környezetünket is védjük. Megbízható, költséghatékony és fenntartható megoldást biztosít.

Ha jó minőségű rendszert szereltetünk be, akkor hosszú évtizedekig nem lesz rá gondunk, mert tőlünk függetlenül, beavatkozás nélkül jól fognak működni. A rendszer egyetlen gyengébb pontja az inverter, amelyből érdemes jobb minőségűt választani, hogy még tovább bírja.

Hazánkban a visszatápláló rendszerek az elterjedtek, ezért a termelt energia folyamatosan a rendelkezésünkre áll, mert amit nem használunk fel, az feltöltődik az áramszolgáltató hálózatára, amit a villanyóra oda-vissza mér. Évente egyszer történik meg az elszámolás, sok esetben pénzt fogunk visszakapni, ami azt jelenti, hogy összességében áramot termeltünk. Ez az úgynevezett szaldós rendszer, melynél a törvényalkotó jelentős változtatásokat adott közre, erről mindenképpen tájékozódnunk kell.

De az energiaárak elszaladásával egyre jobban felértékelődik az ingyen áram koncepciója, állami támogatástól, esetleges szaldós elszámolástól függetlenül. Az olyan jól ismert kivitelezők, mint például a SolarSide Kft. bővebb információt is tudnak adni a témában, ha elvesznénk a műszaki részletekben.

Fontos, hogy egy jól kiépített napelemes rendszer védi a tetőnket a nagy széltől, jégtől. A felszerelt elemek súlya nem igazán számottevő, a tető biztos, hogy elbírja majd, hiszen a szarufákon lesz a súly.

A napelemek edzett üvegből, nagy szilárdsággal készülnek, teherbírásukat acélgolyókkal tesztelik. Extrém kihívás elé is állították a paneleket, melyek jól bírták a légpuska golyóját, az autóval való áthajtást is. Ha mégis jégkár érné, azt a tető sem bírta volna ki sérülés nélkül. Természetesen erre is köthetünk biztosítást.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük