A legegészségesebb erdei gyümölcsök

Itt a tél, ami azt jelenti, hogy fel kell turbóznunk magunk C-vitaminnal, viszont miért is vásárolnánk patikából kész gyógyszereket, ha magunk is előállíthatjuk a „koktélokat” otthon?

Ha már C-vitaminról beszélünk és szeretnénk minden egzotikus gyümölcsöt kizárni, hiszen ami eljut hozzánk, az nem a szó szoros értelmében olyan, amilyennek lennie kell, válasszunk hát immunerősítő gyümölcsöket az elérhető természetből.

A következő gyümölcsöket szüretelhetjük saját kézzel, akár egy családi kirándulás során a szabadban:

Csipkebogyó

Ám sokak nem kedvelik különösebben az ízét, bizonyos praktikákkal be lehet csempészni valahogy étrendünkbe ezt az alul értékelt növényt.

Legfőképp C- vitaminban gazdag, ám emellett található benne A-, B1-, B2-, P- és K- vitamin egyaránt.

Nagyon sok helyen megtalálható a szabadban a bokor, amelynek ágai tüskések, viszont elég könnyen lehet róla szüretelni kézzel, kesztyű nélkül is. Érdemes hát erre az alkalomra zsebünkben tartani egy zacskót, amelybe szedhetünk, ha találkozunk vele.

A bogyó már akkor alkalmas szüretelésre, amikor élénk piros színűre vált, ezt ősszel éri el és még fagy idején, akár télen is szedhetünk belőle, amíg nem túl érett és lepotyog a bokorról.

Szárításának legegyszerűbb módja egy hálós zsákba helyezése (pl. amiben a krumplit lehet vásárolni, érdemes egyet megtartani), majd a fűtőtest fölé lógatva hagyjuk napokig, amíg felhasználásra alkalmas nem lesz. Természetesen a bogyókat alaposan meg kell mosni előtte.

Felhasználható infúzió ként, amelyet úgy érünk el, hogy a mag nélküli csipkebogyót 12 órára hideg vagy max. 40 fokos vízben áztatjuk, forrázni nem szabad, hiszen akkor elveszti vitamin tartalmát. Ez idő eltelte után vissza lehet melegíteni (szintén 40 fok alá) és ugyanúgy ízesíthetjük, mint bármely másik teát. Aki nem szereti az ízét, az bátran keverje össze egy olyan egyszerű teával, amelyet kedvel.

Aki szereti, akár lekvárt (hecsedlit) is főzhet a friss bogyó húsából, számtalan recept létezik, de ne feledjük, hogy olyan hőkezelésben részesítjük, amely során az értékes vitaminok távoznak belőle.

Fekete és vörös áfonya

Ám erdei gyümölcs, mégis egyre többen termesztik előszeretettel kertben, udvaron.

A fekete  áfonyának a gyümölcsét fogyasztjuk, kevesen ismerik levelének jótékony hatását, amely a cukorbetegség értékes gyógyszere. Hatásos továbbá bélgyulladás, hányás, gyomorgörcs, hólyaghurut ellen, valamint vese- és hólyagkőbántalomnál is remek ellenszernek bizonyult. Láz és vérnyomás esetében egy evőkanálnyi levélből készíthetünk teát 0.25 L forró víz hozzáadásával.

Borral főzve tartós hasmenés esetében remek ellenszer, amelyet gyerekeknek is adhatunk.

Ne feledjük, hogy gyümölcséből ne sokat együnk, mivel fejfájást okozhat.

A vörös áfonya gyümölcse hatásos belső vérzés ellen.

A bogyók főzetét használhatjuk torokgyulladás és fogínygyulladás ellen is, nátha esetén pedig 20 csepp egy fél pohár langyos vízben csodákat művelhet.

Leveleiből készült forrázat segíthet szemgyulladás esetében, meghűlés és hasmenés ellen pedig nagyszerű a gyümölcsből készült forralt bor.

Továbbá felhasználható szirup, kompót és lekvár előállítására, valamint likőrök és borok színezésére.

Bátorkodjunk ki hát a szabadba és bátran használjuk fel a természet nyújtotta kincseket.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük