Túlsúlyos lenne a cica?

Mindenki ismeri a képregényhős macskát, Garfieldet, aki mindig a hétfőre panaszkodik, viszont a túlsúlyra sosem. Pedig lehet, hogy a cicánk bizony panaszkodna, mert nem érzi jól magát a bőrében.

A túlsúlyos macskák nehezebben, lassabban mozognak, többet alszanak és hamar kifáradnak, fizikailag nagyon megerőltető számukra és lelkileg is lehangoltabbak lehetnek. Ezek a cicák sajnos rövidebb ideig is élnek, így figyeljünk arra, hogy kedvencünk egészséges legyen és minél tovább élvezhessük társaságukat.

Egy átlagos, kifejlett, felnőtt macska, kb. 3-5 kg körül van. Természetesen ez eltérhet fajtától függően.

Hogyan állapítsuk mégis meg, hogy cicánk kövér-e?

Ha végig húzzuk ujjunkat gerincükön és nem érezzük a csigolyákat, akkor macskánkon több a felesleges zsír, mint amennyi egészséges lenne számára.

Hogyan segítsünk neki lefogyni?

Az egyik legfontosabb, amit tehetünk érte, az a táp váltása. Ügyeljünk azért arra, hogy nem szabad drasztikusan váltani a tápot. Adagolva, napról napra, fokozatosan kezdjük el keverni a régi tápot a diétással, utóbbit egyre nagyobb arányban, így elkerülhetjük a hepatikus lipózist, ami azt jelenti, hogy a zsír a májba vándorol.

Ma már rengeteg fajta táp közül válogathatunk az üzletekben, kifejezetten túlsúlyos macska tápokban is már rengeteg fajta van. Keressük azt, amelyik vitaminban és ásványi anyagokban gazdag, hiszen ezek nem hiányozhatnak továbbra sem az étrendből. Legfőképp a száraz tápot ajánlanánk, ugyanis kisebb az esélye fogkő kialakulásának, mint a nedves, konzerves táppal.

Figyeljünk arra, hogy milyen összetevőket sorolnak fel a csomagoláson is. Akik esetleg nem tudnák, minden élelmiszer és táp összetevői listája sorrend alapján vannak feltüntetve. Olyan tápot válasszunk, amelynek a listája elején a fehérje szerepel, azaz abból tartalmazza a legtöbbet, a szénhidrát pedig a lista végén legyen található.

Ha Ön így is határozatlan, hogy melyik tápot válassza, nyugodtan kérje ki az állatorvos véleményét is, ő segíteni tud az adagolásban is, hogy cicánknak minél kevésbé legyen megterhelő a változás.

Amennyiben a macska nem szokott kijárni a szabadba, a hízás egyik legfőbb oka a túl kevés inger. Játsszunk hát kedvencünkkel többet, szerezzünk be olyan játékokat, amelyeket használhat távollétünkben is és amin ki tudja élni vadászösztönét.

Ha a cicáját ki szokta engedni, figyeljen arra, hogy máshonnan ne szerezzen ételt. Azaz, ha jó barátságban van a szomszéd kutyájával, kérje meg a gazdákat, hogy ne tegyék cicájuk számára elérhető helyre a kutya ételét.

Akkor is, ha kint hűvösebb van, ne aggódjon, hogy cicája fázna, hiszen azért van bundája. Hagyja nyugodtan mozogni a friss levegőn, ne hívja be túl hamar a házba.

Meddig diétáztassam a macskát?

Amikor a gerince már kitapintható, de nem sovány, azaz nem lehet szabad szemmel látni a bordáit. A nyaka körül és a hasáról le fog adni a zsírból. Látni fogjuk a mozgásán, hogy sokkal aktívabb és nem fárad ki olyan hamar, mint korábban. Ha az 5 kg környékén van a súlya, akkor már kifejezetten egészségesnek fog számítani kedvencünk.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük