Így legyen egészséges a kutyád

A kutyatartás nagy felelősség és leghelyesebb, ha mielőbb tájékozódunk, hogyan tudjuk kedvencünknek a lehető legjobb életet biztosítani.

Ebben az 5 pontban bemutatjuk, hogy hogyan élheti kutyája a lehető legegészségesebb életet.

Fizikai igénybevétel

A kutyák mozgásigénye fajtól és egyedtől függően változhat, de tény, hogy mindegyiknek szüksége van a napi mozgásra. Ha nem mozognak eleget a kutyák depresszióssá vagy problémássá válhatnak.

Mozgásformák:

  • séta
  • futás
  • kirándulás
  • játék a gazdival
  • játék más kutyákkal

Fontos megjegyezni, hogy a más kutyákkal való játék szocializáció szempontjából is nagyon fontos és olyan mértékű fizikális energiát használ fel, amit nem tud felül múlni a gazdival való labdajáték. Nem utolsó sorban pedig boldoggá teszi kedvencünket.

Szellemi kihívások

A kutyák rendkívül okos állatok és szükségük van arra, hogy szellemileg is igénybe vegyük, kihasználjuk adottságaikat. Ezért fontos, hogy az alapvető parancsok megtanítása után is tanítsunk kedvencünknek trükköket és gyakoroljuk őket nap, mint nap. Ha erre nincsen időnk, beszerezhetünk erre kifejlesztett játékokat. Ha pedig nem szeretnénk erre pénzt kiadni, csak tekerjünk pár jutalom falatot egy törülközőbe. A kutyus jó ideig ellesz ennek kibogozásával.

Pihenés

A megfelelő mennyiségű aktivitás mellett nagyon fontos a pihenési idő is. Egy kutya naponta 12-14 órát alszik. Fontos, hogy ez nyugalmas, békés környezetben történjen. Hozzunk létre kedvencünk számára egy sarkot, félre eső helyet ahol nyugodtan tud pihenni. Rendezzük be kényelmesen, puha felületet létrehozva a padlón.

Etetés

Úgy ahogyan az emberek számára is, a kutyáknál is nagyon fontos, hogy mit esznek. A bevitt táplálék minőségére figyeljünk oda. Fontos, hogy száraz és nedves táppal is etessük kedvencünket. Mindig tartsa be a csomagoláson előírt mennyiséget, nehogy a kutya túlsúlyossá váljon. Az otthon megmaradt kosztból is nyugodtan adhatunk a kutyának. Előtte járjon utána mely ételek lehetnek mérgezőek az állat számára.

A bunda kezelése

A kutyák bundája fontos szerepet játszik kedvencünk jólétének megtartásában. Fontos, hogy rendszeresen fésüljük a kutyát, hetente egyszer minimum. A bunda tisztán tartása is fontos. Ezt megoldható otthon. Ha pedig teljes tatarozást szeretne, vigye kutyáját kozmetikushoz. Nem csak megmossák a bundáját, de kifésülik, megnyírják és még az állat körmein is vágnak, ha szükséges.

Ha ezeket a szempontokat előtérbe helyezi és betartja, garantálom, hogy kedvence rendkívül boldog és egészséges életet fog élni.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük