A 3 legkedveltebb kutyafaj Magyarországon

vizsla

Amikor egy kutya az ember szívébe lopja magát, akkor egy különleges kapcsolat alakul ki kettejük között. Minden kutyának egyedi személyisége van, viszont fajtától függően tulajdonságaik megegyeznek, hiszen erre tenyésztették őket: egyes kutyák kivalló vadászösztönnel rendelkeznek, míg más ebek ügyes terület védők.

Mindenki mást és mást vár el ugyanakkor kedvencétől. Van aki egyszerűen csak egy családbarát kutyát szeretne, így egy labradort választ, míg más gyűlöl egyedül vásárolgatni, tehát egy csivavát választ, amelyet könnyű táskával bárhová bevinni.

Teljesen mindegy, hogy ki milyet ebet választ magának, ám minden országban eltérő ízlések és életstílus miatt vannak egyes fajták, amelyeket többen kedvelnek.

Részletezzük tehát, hogy Magyarországon mely volt az utóbbi pár év 3 legkedveltebb kutyafajtája.

Francia buldog

Kis termetű, játékos és társasági, kedves faj, de makacs is tud lenni.

Tökéletes bármilyen otthonba kis termete miatt, városi környezetben ideális.

Barátságosak és könnyen ápolhatóak, rövid szőre miatt a lakást könnyű tisztán tartani.

Kifejezetten szeretnek labdázni, játszani és más állatokkal is könnyen tartható.

Nyomott orra miatt több fajta légúti problémája lehet, horkol és zihál. Továbbá hajlamos szem-, gerinc-, ízületi- és szívbetegségekre.

Pofijának felépítése miatt sokat nyáladzik, nehezebben tanulja meg a szobatisztaságot és többet pukizik társainál.

Nagy szemeivel bárkit le tud venni a lábáról.

Border collie

Az egyik legaktívabb kutyafaj. Előszeretettel versenyeztetik, mert gyors, energikus és az egyik legokosabb kutyafaj, így könnyen tanítható.

Juh terelésre tenyésztették őket és az egyetlen kutyafaj, amely képes macska módon lopózni.

Ezzel a kutyával foglalkozni kell, ugyanis ha unatkozik, hajlamos rombolni. Nagyon. Elfoglalt gazdiknak tehát nem ajánljuk.

Hosszú szőre miatt ápolása nem a legegyszerűbb, rendszeresen kell fésülni bundáját, továbbá füleiket is időnként ki kell tisztítani.

Szerencsére nem tartozik a betegségekre hajlamos fajták közé, viszont előfordulhat öröklött betegség (szem vagy ízület).

Közepes termetű kutya, így tartható ugyan panelben, viszont mozgásigénye miatt rengeteget kell mozogni vele a szabadban, egy rövid kocogással nem fogja beérni. Ezért hát inkább ajánljuk házba, ahol nyugodtan szaladgálhat az udvaron.

Rövid szőrű magyar vizsla

Ki ne szeretne bele rögtön egy magyar vizslába? Nem csak azért, mert a miénk, hanem mert nagyon sokoldalú ebről van szó.

Aktív, barátságos, vidám, játékos és nem utolsó sorban gyönyörű, elegáns megjelenésű.

Vadász kutyának tenyésztették és aligha találunk jobbat nála. Ösztönösen tudja mit kell tennie, pointerezik és aportírozik is, a többit pedig könnyedén tanulja.

Rövid szőre miatt ápolása igen egyszerű, a lakásban tartottakat viszont ajánlott rendszeresen kefével és időnkénti fürdetéssel gondozni. Érdemes megjegyezni, hogy nincs tipikus kutya szaguk, szeretik tisztán tartani magukat.

Kedvessége miatt ne várjunk el tőle komoly házőrzői feladatot.

Naponta kb. 2 órányi edzésre van szükségük, aminek java részt szaladásból kell állnia, a sétálás nem elég, ne csodálkozzunk hát, ha a pórázt állandóan rángatja: szaladni akar, ráadásul sokat.

Inkább ajánlott házba, mintsem lakásba, viszont télen jobb beengedni vagy meleg fészket készíteni neki, ugyanis rövid bundájuk nem igazán védi őket a fagytól.

Hajlamosak pár genetikai betegségre, mint a szem- és szívbetegség, daganat, csípőízületi diszplázia, allergia és epilepszia.

Akármelyik kutyát is választanánk, mindenképp vegyük figyelembe a kutya természetét is, hiszen mindenkinek jobb, ha harmonikus a kapcsolat, mert megegyezőek a személyiséget.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük