A paradicsom, nem csak mint alap élelmiszer

Manapság már mindenki tudja ilyen-olyan műsorokból, hogy a paradicsom nem zöldség, hanem gyümölcs, azonban nem sokan ismerik jótékony hatásait a szervezetünkre.

Köztudatban a paradicsom leginkább köret ként szolgál, remek salátában, valamint a bográcsban készült ételeknek is eszméletlenül finom alapot tud adni.  Mit tud mégis az átlagos magyar ember ennél többet az olaszok egyik legkedveltebb növényéről?

Semmiképp sem jut esetleg eszünkbe az, hogy a paradicsom vértisztító gyümölcs lenne, pedig számos jótékony hatása lehet emellett.

Májbajok és azzal járó fájdalmakat enyhíthet, akár meg is előzhet. Női változó korban mellőzhetetlen, illetve vérelmeszedésben kiváló alapanyag lehet mindennapi étkezésünknél.

Tudnunk kell továbbá, hogy főzve elveszíti tápanyag értékét, ezért próbáljuk meg minél gyakrabban nyersen fogyasztani.

Azt sem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy solatin tartalma miatt sok ember nem tudja emészteni ezt a gyümölcsöt, viszont nyersen, felvágva és sózva, könnyen emészthető.

Egy 150 grammos csésze nyers és érett paradicsom napi fogyasztása a nyári szezonban kifejezetten javallott, mivel kitűnő A-, B6-, C- és K- vitamin forrás, valamint folsavat, magnéziumot és káliumot is tartalmaz, melyek mind elengedhetetlenek az egészséges életmód követésénél.

Ezenkívül egy adag paradicsom 2 gramm rostot ad, ami az ajánlott napi bevitel 7%-a.

A paradicsom kevés nátriumot, telített zsírt, koleszterint és kalóriát tartalmaz

Vegyük hát sorra többi jótékony hatását szervezetünkre:

  • A paradicsomban található A-vitamin erősíti és fényessé teszi a hajat.
  • A likopin csökkentheti a prosztata-, méhnyak-, száj-, garat-, torok-, nyelőcső-, gyomor-, vastagbél-, végbél-, prosztata- és petefészekrák kockázatát.
  • A paradicsomból származó A-vitamin javíthatja a látást és segít megelőzni az éjszakai vakságot (farkasvakságot).
  • A paradicsom segíthet megelőzni a vesekő és az epekő kialakulását.
  • A benne található béta-karotin segít megvédeni a bőrt a nap káros hatásaitól. Ugyanakkor a paradicsomból származó likopin az UV-fény negatív hatásait gyengítheti bőrünk számára, ami a finom vonalak és ráncok fő okozója.
  • Napégés esetén olíva olajjal keverve nagyszerű házi praktika a fájdalom kezelésében.
  • A paradicsomban található K-vitamin és kalcium nagyon jó a csontok erősítésére és helyreállítására. A likopinról kimutatták, hogy javítja a csonttömeget és nagyszerű módja a csontritkulás elleni küzdelemnek.

Figyelembe kell vennünk, hogy a fent említett jótékony hatások leginkább az organikus paradicsomban találhatóak.

Mit is jelent az organikus termék?

Minden olyan termék, amely természetes eljárással lett előállítva, organikusnak hívunk. A paradicsom esetében ez azt jelenti, hogy nem volt vegyszerekkel volt trágyázva a talaj, hanem állati eredetűvel. Nem használnak semmilyen vegyszert a kártevők vagy betegségek ellen, hanem természetes, organikus eredetű kezeléssel ápolták.

Amennyiben szeretnénk valóban tiszta zöldségekhez és gyümölcsökhöz jutnunk, mi magunk is termeszthetjük őket.

Természetesen egy panel lakásban ez nehezen megoldható, viszont van egy pár növény és gyümölcs (pl. eper,padlizsán, csípős paprika, akár még saláta is), valamint a paradicsom, amelyet cserépbe ültetve nevelhetünk és kényelmesen elfér az ablakban vagy az erkélyen.

A palántákat meg lehet vásárolni vagy akár mi magunk, magról is termeszthetjük, így biztosak lehetünk benne, hogy még a palánta föld is teljesen tiszta.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük