Miért hasznos sok diót fogyasztani?

A dió mindig is a szegény ember legjobb barátja volt, hiszen a termését fogyasztotta, jó áron eladta a dióbelet, a héjával fűteni lehetett, és utolsó útján is dióból készült koporsóban vitték. A dió és a belőle készült ételek nem csak mennyeiek, hanem nagyon egészségesek is.

Rendkívül gazdag ugyanis vitaminokban, rostokban omega- 3 zsírsavakban, és ásványi elemekben! Forrása az A és E vitaminoknak, és B vitaminból is többféle található meg benne. A friss diólevélből készíthető tea és tinktúra, mely leginkább bőrproblémákra jó, de például hajhullás ellen is lehet használni. Ugyancsak áldásos hatást fejt ki hasmenés, hörghurut ellen, kiváló sápadtságra ls emésztési problémákra.

A dióbél gazdag tápanyagokban és vitaminokban

A dióbélben nagy mennyiségben található kalcium, magnézium és kálium, réz és mangán, valamint fluor ami a csontképzéshez kell. Szelén is megtalálható benne, aminek fontos szerepe van az immunerősítésben. Az omega-3 zsírsavak a szív-és érrendszeri betegségek elleni küzdelemben játszanak nagy szerepet, mivel többszörösen telített zsírok. A magas kalóriatartalma miatt azonban vigyázni kell, hogy egyszerre mennyit fogyasztunk el belőle, ugyanis 10 dkg dióban több mint 600 kalória van.

Fogyasztásában nem árt tehát kicsit mértéket tartani, de ha napi 3-5 szem diót megeszünk, már nagyon sokat tettünk az egészségünkért. Nem csak édességekben, desszertekben fogyaszthatjuk, de például sajtokhoz kiváló. A dió olaj világos színű, valóságos gyógyír minden cseppje, és remekül illik a salátákhoz.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük