A megfelelő futócipő kiválasztása

Ha már futásra adtuk a fejünket, valószínűleg jobb tisztában lenni azzal, hogy mi alapján válasszuk ki az egyik legfontosabb dolgot ezzel a sporttal kapcsolatban, mégpedig a cipőt.

Sokan talán csak úgy gondolják, hogy az első, nekik szemre tetsző cipőt megtalálják bármilyen egyszerű sport üzletben, pedig ennél egy kicsit bonyolultabb a dolog és minél többet kutatunk ezzel kapcsolatban, annál inkább rájövünk mennyire fontos is lesz a későbbiekben, hogy melyiket fogjuk végül kiválasztani.

Egyes profik szerint még az sem mindegy, hogy a cipőfűzőt milyen irányban fűzzük a lyukakba, mennyire vastag a fűző és mennyire szorítjuk meg. Szerencsére a cipők túlnyomó többségét megfelelő fűzővel árulják.

Első sorban, vegyül figyelembe, hogy ahhoz, hogy térdeinket, gerincünket és lábfejeinket minél jobban megkíméljük, cipőnket az alapján kell kiválasztanunk, hogy milyen típusú terepen szeretnénk futni., hiszen nem mindegy, hogy aszfalton vagy salakos pályán szaladunk. A választott pálya keménységétől függ, hogy melyik cipő mennyire párnázott talpú, milyen vastagságú a gumi a talpban stb.

Továbbá akkor is, ha két nap egymás után, ugyanolyan terepen szeretnénk futni, 2 külön cipőt ajánlott vásárolnunk, ugyanis azok az anyagok, amelyek a talpában vannak, csak egy kis pihenő után állnak vissza, így pihentessünk minden cipőt használat után legalább 24-48 órát, ha szeretnénk, hogy sokáig használható legyen.

Sajnos az esetek nagy részében az üzletben az eladók nem tudnak tökéletes cipőt ajánlani, ha csak nem űzik maguk is ezt a sportot, így jobb, ha otthon is tanulmányozzuk mire lenne szükségünk. Szerencsére vannak olyan márkák, amelyek a weboldalukon részletesen leírnak mindent a cipőről, valamint, hogy milyen terepre és körülményekre tervezték. Egyes cégek törekednek hybrid cipőket is tervezni és gyártani (több-kevesebb sikerrel), ám ezek olyan horribilis árcímkével díszelegnek a polcokon, hogy egy átlag ember nem igazán tudja megengedni magának a megvásárlását.

Meg kell figyelnünk a lábaink pronációját és szupinációját is, hogy megfelelő cipőt válasszunk

A pronáció a láb földet éréskor a boka befele dőlését jelenti és a belső talptérre terhelést.

A szupináció a boka kifele dőlését jelenti és ezek a személyek a külső talpérre terhelik súlyukat.

Aki egyik fenti kategóriába sem tartozik, annak neutrális lábtípusa van, vagyis teljesen egyenes a lába.

Egy egyszerű vízbe lépéses teszttel megállapíthatjuk otthon, hogy melyik kategóriába tartozunk. Vizes lábbal lépjünk természetesen egy kartonpapírra és figyeljük meg, hogy milyen nyomot hagy rajta a talpunk.

Különféle gyakorlatokkal erősíthetjük lábainkat, csípőnket és gerincünket, hogy minél kevesebb terhelést gyakoroljunk  futás közben, ezzel megrosszabbítva cipőink élethosszát is.

Felkereshetünk egy edzőt is, aki segíthet testtartásunk javításán futás közben és személyre szabott edzési tervet készíthet nekünk. Aki ezt anyagilag nem engedheti meg magának, az számos információt megtalál ezzel kapcsolatban, viszont nagyon időigényes.

Ha bármilyen lábbal, csípővel vagy gerinccel kapcsolatos fájdalmat érzünk futás közben, mindenképp keressünk fel egy gyógytornászt, aki segít korrigálni testünket, mert ha hozzánk illő cipőt választottunk, akkor nem azzal lesz a hiba.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük